Rágóizmok lazítása otthon végezhető gyakorlatokkal [ENG SUB]

Semmelweis oktatóvideók
Rágóizmok lazítása otthon végezhető gyakorlatokkal [ENG SUB]

Magyarországon kb. 3.000.000 ember tapasztal állkapocs problémához köthető tüneteket, például az izmok, az ízület és annak környékén jelentkező fájdalmat. Ennek egyik oka a rágóizmok extrém mértékű túlterhelődése, ami megnyilvánulhat a fogak összeszorításában, csikorgatásában vagy az állkapocs előretolt helyzetű tartásában. Szaknyelven ezt nevezzük bruxizmusnak.  

forrás: https://www.youtube.com/@SemmelweisEgyetemvideo

Ha a fájdalom nagymértében befolyásolja étkezésünket, alvásunk minőségét, hatással van mindennapi tevékenységeinkre, illetve huzamosabb időn keresztül nem szűnik, forduljunk az állkapocs kezelésében jártas fogorvoshoz és állkapocs-specialista gyógytornászhoz! 

Oktatóvideónk bemutatja, hogyan lehet a fenti szakemberek javaslatára otthon végezhető gyakorlatokkal csökkenteni a fogszorítás következtében kialakult állkapocs-ízületi és rágóizom-fájdalmat. 

Ezekre figyeljünk a gyakorlatok során: 

  • az alsó és a felső fogsor nem érintkezhet egymással
  • a fájdalom egy 10-es skálán nem haladhatja meg a 4-es értéket
  • a gyakorlat okozta fájdalomnak 15 percen belül múlnia kell
  • amennyiben panasza tartósan felerősödik, függessze fel a gyakorlást és konzultáljon a fent említett szakemberekkel

A gyakorlatok ellenjavallatai:

  • akut gyulladás, fertőzés 
  • fej-nyak területét érő akut traumás sérülés 
  • fej-nyak területén található ismeretlen eredetű duzzanat vagy csomó 
  • szájüregi nyílt seb 

A gyorsabb javulás érdekében hagyjunk fel szájüregi rossz szokásainkkal, mint például a rágózás, a ceruza vagy toll rágcsálása. Kerüljük az állkapocs kézzel való támasztását, csökkentsük a koffeinbevitelt, valamint mellőzzük a kemény és rágós ételek fogyasztását! Ügyeljünk az ergonomikus munkakörnyezet kialakítására, különösen, ha számítógép előtt dolgozunk és figyeljünk a helyes testtartásra!

Mivel a fogszorítás hátterében gyakran áll stresszes életmód, a tünetek kezelésére javasolt a pszichoterápia, relaxációs technikák elsajátítása.