Holisztikus állapotfelmérés

Állapotfelmérés során a Haris Fogászatban a fogorvosaink nem csupán a szuvas fogakról, a megöregedett fogpótlásokról és foghiányokról tájékoztatnak, hanem holisztikus szempontól is megvizsgálnak. Információt kapunk szerveink és egész szervezetünk egészségi állapotáról, hiányállapotokról, rossz szokásainkról. Ezután orvosaink elkészítenek egy kezelési tervet, ami fogászati és kiegészítő terápiákat egyaránt tartalmaz.

Mit rejthetnek a különböző jelek a szájüregben?

A fogak elhelyezkedése a szájban nemcsak azt mutatja, hogy ajánlott-e a fogszabályozás, hanem az is látszik, ha szájlégzése vagy nyelvlökéses nyelése van a gyermeknek, felnőttnek.

A fogak felszíneinek, illetve nyaki részeinek kopása, jelzést ad a fogszorításra, fogcsikorgatásra, aminek a hátterében szorongás, stresszes életmód, alvászavar lehet.

A foghiányok, különösen a féloldaliak, hosszú távon egyenlőtlenül terhelik az állkapocsízületeket, emiatt előbb-utóbb állkapocsízületi panaszokat (ropogás, pattogás, kattogás stb.) válthatnak ki. Az aszimmetria később fejfájáshoz, fülzúgáshoz, végül távoli ízületek (váll, csípő, térd) fájdalmához vezethet. Ezért a féloldali ízületi panaszoknál mindig meg kell vizsgálni a fogsorérintkezést. Diagnosztizált szájüregi aszimmetria esetén nemcsak a problémát (foghiány, szabálytalan fogsorérintkezés) kell orvosolni, hanem vissza kell állítani az egész test egyensúlyát is. Ezt terapeutáink cranio-sacralis terápiával segítik.

Stomato-onkológiai (szájüregi rákszűrés) vizsgálatkor orvosaink megvizsgálják az íny, a szájnyálkahártya, a lágyrészek és a nyelv színét, állapotát, a látható felszíni elváltozásokat. Az ajkak és a szájnyálkahártya tükrözi a szervezet vízháztartását, a gyakori fekélyek, afták az immunrendszer működéséről, esetleg allergiáról árulkodnak.

A fogíny megmutatja a szájápolás minőségét, jelzi az esetleges vitaminhiányt, az egyoldalú táplálkozást, a káros szokásokat (pl. dohányzás, snüssz), különböző háttérbetegségeket (diabetes, gyomorproblémák stb.). A tartósan viselt nyelvpiercingek mindig károsítják a fogakat, az ínyt és a fogágyat: kóros kopásokat és rendellenes szuvasodásokat, ínysorvadást és foglazulást okoznak.

Lehetőség van a rendelőben fogászati biorezonanciás vizsgálatra, amikor műszeresen bemérjük, hogy az általunk használt fogászati anyagok (tömések, fogpótlás anyagok, ragasztócementek, gyógyszerek, érzéstelenítők stb.) közül melyek, amelyek az adott szervezet számára a legalkalmasabbak és melyek, amelyek kerülendők. Ez különösen az „érzékeny” páciensek számára lényeges, illetve azokban az esetekben, amikor nagyobb volumenű munkát (implantálás, hidak, kombinált fogpótlások) tervezünk.

Rendelőnkben ún. fogelemzést is végzünk. A kínai orvoslásból több ezer éve ismert meridiánok a fogakat is érintik. Eszerint a panaszos fogak, gócok, foghiányok távoli szervek gyengeségeit, betegségeit jelezhetik. A fogak rendellenességei, romlásai lelki problémáktól is lehetnek. A fogelemzéskor egy másfél-két óra alatt mindezeket átbeszéljük.

Végezetül, de nem utolsósorban, a panoráma röntgenfelvétel segítségével felfedezhetünk rejtett szuvasodásokat, gócokat, bent rekedt bölcsességfogakat, betört gyökereket, láthatjuk a fogágy és a csontállomány állapotát, az állkapocsízületeket és így egy részletes összképet kapunk az összes szájüregi képletről.

Mint látszik, egy holisztikus szemléletű állapotfelmérés lényegesen részletgazdagabb információval lát el bennünket, aminek segítségével hatékonyabban tudjuk támogatni a gyógyulási folyamatokat és megőrizni az egészséget.

Továbbra is várjük Önöket sok figyelemmel, szeretettel:

A Haris Fogászat szakemberei