Fogzás

A tejfogak megjelenése a kisgyermekek fejlődésének egy fontos lépcsőfoka, szükséges az anyatejes táplálásról a szilárd étkezésre való áttéréshez, a jó hangképzéshez és a majdani beszédhez, illetve a harmonikus arckifejezéshez.

A folyamat átlagosan fél éves kor környékén kezdődik és eltart két és fél éves korig. A 20 tejfog előtörésének időpontjában egyéni eltérések lehetnek. Olykor néhány hónapos korban előbújnak az első metszők, máskor csak az egy éves kor küszöbén történik meg mindez. Amennyiben a kisbaba egészségesen fejlődik, ezeknek az eltéréseknek nincs jelentőségük.

A fogaknak az ínyen való áttörése kisebb-nagyobb kellemetlenséggel járhat. Felléphet hőemelkedés, nyűgösség, fokozott nyálzás, étvágytalanság, alvászavar, lazább széklet, felső légúti hurut. Ahhoz, hogy eldöntsük, hogy a kisgyermek panaszai fogzás miatt vannak-e, vizsgáljuk meg a fogínyt. Ha annak az a felszíne, ahol a fogak áttörnek világos - ez kizárja a fogzási fájdalmat. Ellenben, ha az említett felszín egyenetlen, duzzadt, pír figyelhető meg, vagy már átüt a kis fog fehér színe, akkor nagy valószínűséggel fogzási fájdalomról van szó. A láz nem feltétlenül a fogzással járó normális tünet. A fogzás a szervezet egyensúlyát megzavarva növelheti a betegségekre való fogékonyságot. A gyermek tehát többnyire nem azért lázas, mert nő a foga, hanem azért bújik ki a foga, mert lázas. Láz esetén ugyanis az anyagcsere-folyamatok felgyorsulnak, ennek következtében felgyorsul maga a fogzás is. A fogzás alatti hőemelkedést, kisebb lázat általában nem kell csillapítanunk, ellenben ha a babának magas láza van, feltétlenül forduljunk gyerekorvoshoz, mert a magas testhőmérséklet valószínűleg nem a fogelőtöréssel, hanem valamilyen megbetegedéssel van kapcsolatban.

Tennivalók a fogzási panaszok enyhítésére

  • Adjunk rágcsálnivalót a babának.
  • Hideg és kemény tárggyal hűsítsük az érzékeny ínyt (pl. tiszta ruhába göngyölt jégkocka, hideg kiskanál, hűthető rágóka).
  • Ébrenléte alatt minden tíz percben egy kanál tiszta vizet adjunk a gyermeknek. (Az erős nyálzás miatt ügyelni kell a megfelelő folyadékpótlásra, ill. a száj körüli bőr kiszáradásának megelőzésére krémezéssel.)
  • Ibolyagyökér rágcsáltatása segíthet, vagy felhígított Ratanhia kivonattal lehet a fogínyt enyhén masszírozni.

Ahogy a fogak előbújnak, szükség van a tisztításukra. Ujjunkra tett puha ruhával dörzsölgessük a kibújt fogat. A tejőrlők megjelenésétől használhatunk babafogkefét. A fogakat gyermekfogkrémmel megmosni akkortól tanácsos, amikor a kicsi már ki tudja öblíteni a száját. (Megjegyzendő, hogy lényeges az önálló szájhigiénére való nevelés, de az íráskészség elsajátításáig, vagyis kisiskolás korig, fontos, hogy legalább az esti fogmosásnál felnőtt is segítsen.)

Fogzási panaszok kezelése homeopátiával

A fogzási problémák széles skáláján, az enyhe nyugtalanságtól a hosszú, álmatlan éjszakákig, szenvedő kisgyermeknek és az aggódó, tanácstalan szülőnek egyaránt áldásos segítség a jól kiválasztott homeopátiás gyógyszer. A fizikai- és érzelmi reakciók, valamint a kísérő tünetek pontos megfigyelésével megtalálhatjuk a panaszokat legjobban lefedő tüneti szert. Amennyiben a specifikus tünetek (hasmenés, légúti panaszok stb.) kerülnek előtérbe, akkor a megfelelő fejezetekben kereshetünk egyéb homeopátiás szert.

A lassú fejlődés, a késleltetett fogzás már alkati sajátosságnak számítanak, ezeket a jegyeket már korán, alkati kezeléssel befolyásolhatjuk. Javasoljuk, hogy ez homeopátiás orvos segítségével történjen.