Erősítsük a gyermekek fogait

Gyerekek és serdülők esetében a megelőzésnek különös jelentősége van. Már a tejfogak időszakában is döntő jelentőségű a biológiai, cukorszegény táplálkozás. Ha egy tejfog idő előtt vesztődik el, a maradandó fognak később nem lesz elég helye: ennek következményeként fog- és állkapocsanomáliák alakulhatnak ki. Az antropozófiás medicinának az embert teljes egységében szemlélő nézőpontja a fogászat területén is számos kölcsönhatást észlel a test, a szellem és a lélek között. Így például erősíthető a gyerekek fogainak fejlődése, ha a kezek és lábak ügyességét gyakoroljuk, akár játék, akár tanulás, akár a szabad mozgás, vagy akár egy hangszeren való játszás által. Kiegészítésképpen alkalmazhat az antropozófiás orvos például vadgesztenyét (Aesculus cortex) vagy levélzöldet (klorofil) is.

Az antropozófia mutatott rá továbbá az egyenes járás, a beszéd és a gondolkodás közti szoros összefüggésre. Éppen ezért a megelőzés egyik fontos formája, hogy a gyermek a felegyenesedés nagyon is fáradtságos folyamatát, annak minden szakaszával együtt (mint például fej emelése, oldalra fordulás, kúszás, állás, járás) nyugodtan gyakorolhassa és megtanulhassa. Ezáltal alakul ki a beszéd elsajátításának egyik fontos feltétele, melynek kialakulása a későbbi gondolkodás egyik előfeltétele. Ha ez a folyamat zavart szenved, úgy nyelési zavarok, beszédhiba, valamint a fogak hibás állása jelentkezhetnek mint következmények. Ilyen esetekben gyógyító erejűnek és harmonizáló hatásúnak bizonyulhatnak az antropozófiás gyógymódok, mint például a gyógyeuritmia vagy a gyógyászati beszédformálás.

Aesculus cortex, egy készítmény a vadgesztenye kérgéből

Napjainkban általános jelenség, hogy minden ember szép, esztétikus fogakat szeretne. Ez az óhaj egészen odáig is elmegy, hogy az embereknek nem elég szép a saját fogaik természetes fehérsége, ezért azzal a kérdéssel fordulnak a fogorvoshoz, nem lehetne-e tenni valamit annak érdekében, hogy fogaik még fehérebbnek látszódjanak. Így aztán egyre nagyobb az érdeklődés és az igény a fogfehérítés iránt, mely eljárással a fogak világosabb árnyalatúvá tehetők. Ugyanilyen gyakran tevődik fel az a kérdés is: mit tehetnék annak érdekében, hogy fogaim keményebbé és a rettegett szuvasodás ellen védetté váljanak?

Mikor a gyermek fejlődése során a fogak már kibújtak, azok keménysége valamint az ezt szolgáló anyagok további alakulása érdemlegesen már nem befolyásolható. Az akadémikus medicina szerint a fogorvosok ilyenkor általában a fluoridok helyi alkalmazását ajánlják. A fluoridok alkalmazása azonban egy újabb problémát rejt magában: a koncentráció problémáját. A helyi alkalmazás hatásos adagja nagyon közel van a toxikus (mérgező) dózishoz. Ebből a meggondolásból a fogak fluoridos kezelését csak szűk határok között, és csak indikált esetekben ajánljuk.

Ha olyan természetes gyógyszereket keresünk, melyek gyermek-és ifjúkorban a fejlődő emberi szervezet fogképződésére pozitív hatással vannak, úgy azt a vadgesztenye kérgének levében találhatjuk meg.

Az antropozófus gyógyászatban a vadgesztenye kérgének levét (a potenciálásnak nevezett eljárás során) nagyon nagy mértékben hígítjuk (fokozatosan és ismétlődően a tízszeresére), egészen a D30 vagy a D50-es fokozatig, majd orálisan adjuk be. Amennyiben a fogak tisztításánál is használunk egy kevés (egy-két csepp a fogkefére) Aesculus cortex D1-et, úgy ez segít a fogak szuvasodásmentes állagának megőrzésében és a felületes szuvasodások remineralizálásában.

Ez a gyógyszer nem csupán a fejlődésben lévő ember fogainak a fejlődésére hat, hanem a várandósság alatt is pozitív hatással van a magzat fogazati fejlődésére és gyógyító hatással van magának az anyának a fogaira is.

Klorofil-kivonat a levél-zöldjéből

Hasonló hatása van a fogak mineralizációjára a levél-zöld 10%-os kivonata, ha az ebből készült kenőccsel bekenjük a gyermek alhasát. Ezen túlmenően a klorofil, ha a gyermek alhasára kenjük, kiválóan alkalmas erőteljes fogzási panaszok enyhítésére is. A klorofil szerves magnézium. Serkenti a minerális fognövekedést.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy az Aesculus cortex és a klorofil két olyan természetes gyógyszer, melyek csodálatos és harmonikus módon képesek befolyásolni az emberi szervezetet és a fogak fejlődését.

(dr. Wolfgang Güldenstern)