A Schüssler sók a fogászatban

A klasszikus homeopátia megannyi gyógyszerével a fogászatban mindennapos sikereket tapasztalhatunk meg orvosként és betegként egyaránt.

Bátran elmondhatjuk, hogy ennyi kézzelfogható és látványos eredményt ritkán látni, legyen szó vérzés elállításáról, sebgyógyulás gyorsításáról, fájdalomcsillapításról, egy gyulladás megszüntetéséről vagy a fogászattól való félelem oldásáról. Az Arnica, Hypericum, Mercurius solubilis, Hepar sulfuris, Aconitum nevei ismerősen csengenek a fogászati homeopátiában járatosak számára, de lássuk, milyen más utakat nyújt számunkra a Schüssler sók világa?

1. Calcium fluoratum.

Már a szer neve is „garancia” arra, hogy kulcsszerepe van a fogászatban: a szuvasodás megelőzésében, az ép fogak megőrzésében. Ez esetben hónapokon át, kúraszerűen célszerű alkalmazni. Orvosolja a kisgyermekek fogzási panaszait (naponta 4-6 tablettánál többet ne adjunk). Szedhetjük egyszerű fogászati kezeléseket (pl. tömések) követően néhány napig, vagy hosszasan fogágybetegségnél, ami ínyfekéllyel, laza, mozgatható fogakkal jár (D12-es potenciában). Amennyiben ajkunk száraz, durva, berepedezett, szedjünk néhány napig Calcium fluoratumot (és figyeljünk a folyadékfogyasztásunkra!).

2. Calcium phosphoricum

Majdnem szóról-szóra elmondható mindaz, amit a testvéréről, az előző sóról leírtunk. Ezen kívül javallott olyan gyerekeknél, akiknek fogzása késésben van, lassú lefolyású, ugyanakkor korán jelentkeznek a szuvasodások. A tejfogak romlása ijesztően gyorsan zajlik, hetek-hónapok alatt valósággal szétporladnak. Használatos zománchiányos fogaknál, amikor a zománc durva, érdes, és szintén hirtelen szuvasodnak vagy ínygyulladásnál, mikor a beteg foghúsa fájó, duzzadt, könnyen vérzik.

3. Ferrum phosphoricum

Itt is főként a heveny gyulladások szere. Fogínygyulladásnál vagy szájnyálkahártya-gyulladásoknál 3 tablettát (D12) oldjunk fel vízben, és ezzel öblögessünk. Ugyanebben a potenciában adagoljuk aftánál (15 percenként egy tablettát), vagy herpesznél. Gyermekeknél a lázzal járó fogzási panaszoknál vagy szájpenész elmulasztásában segít. Nagyobbaknál a megfázást követő fogfájásnál szedjük (D12), vagy abban az esetben, ha a fogideggyulladás okozta fájdalom hidegre csökken. A gennyes, ínygyulladással járó fog esetében is hasznos, amíg megérkezünk a fogászati kezelésre. A Kalium chloratummal együtt adjuk íny- vagy állcsontduzzanat jelentkezésénél.

4. Kalium chloratum

Az afták fehér-szürke bevonatúak, szélük sötétvörös, a környező nyálkahártyát fehér lepedék borítja. Herpesz. Duzzadt mirigyek, vérző íny. Olyan fogfájások szere, amelyek fülbe sugárzanak vagy arcduzzanattal járnak. Foghúzást követő vérzés esetén negyedóránként szopogassunk el egy tablettát a vérzés megállásáig.

5. Kalium phosphoricum

Amennyiben fogfájásunk stresszhelyzetet követően jelentkezik, a Magnesium phoshoricummal egyetemben 3-3 tablettát oldjunk fel egy fél pohár forró vízben, és félóránként kortyoljunk belőle. Fogágybetegség diagnózisával hosszasan, hónapokig szedjük. Szájszaggal kísért szájnyálkahártya-gyulladás esetén 15 percenként egy tablettát szopogassunk el, illetve néhány tablettát vízben oldva öblögessünk vele. Vizes-véres herpeszes hólyag megjelenésekor negyedóránként szedjük.

6. Kalium sulfuricum

A fogfájás jellemzően szabad levegőn javul, meleg szobában rosszabbodik. A kifakadt herpeszes hólyag gyógyszere.

7. Magnesium phosphoricum

A „forró hetesként” ismert hatása itt is érvényesül: legyen szó görcsös fogfájásról vagy egy rágóizomgörcs okozta szájzárról.(Egy pohár forró vízben feloldunk 10 tablettát, jól elkavarjuk, aztán néhány perces szünetekkel kortyonként megisszuk.) Melegre csillapodó fogfájás jelentkezésekor negyedóránként szopogassunk el egy tablettát belőle. Stressz által előidézett fogfájáskor járjunk el a Kalium phosphoricumnál leírtak szerint. Hidegre, melegre, érintésre érzékeny fogaknál segít. Meglazult, mozgatható fogakkal járó fogágygyulladás esetén a Calcium fluoratummal és a Calcium phosphoricummal együtt szedjük.

8. Natrium chloratum

Az aftás hólyagok elsősorban a szájszegletben jelennek meg. Az ajakherpesz egyik fő szere, különösen, ha víztartalmú hólyaggal telítettek. Bőséges nyálcsorgással járó fogzás esetén vízben oldva adjunk a gyermekeknek. Szerepe van a szuvasodás megelőzésében. Fülfájással kísért fogpanaszok. Száraz, duzzadt, berepedezett ajkakat kenjük be Calcium fluoratum, Natrium chloratum és/vagy Silicea krémmel.

9. Natrium phosphoricum

Éjszakai fogcsikorgatás esetén szedhetjük.

10. Natrium sulfuricum

Indokolt esetben a Natrium chloratummal együtt szóba jön a klasszikus két Calcium só mellett a szuvasodás megelőzésénél. Ezen kívül sárga színű váladékkal telt herpeszes hólyag megjelenésekor gondoljunk rá.

11. Silicea

Szerteágazó hatása van a fogászatban. Este jelentkező fogfájások, arcduzzanattal, fülfájással kísérve (D12 potenciából 10-15 percenként). Fogágygyulladás vagy gennyes hólyaggal járó herpesz szere. Gyulladt, fájdalmas fogíny esetében a Calcium phosphoricummal együtt szedjük. Száraz, duzzadt, berepedezett ajkakat kenjük be Calcium fluoratum, Natrium chloratum és/vagy Silicea krémmel.

12. Calcium sulfuricum

Gennyes, ínygyulladással járó fog, illetőleg gyökércsúcsi tályog esetén a fogászati kezeléssel párhuzamosan szedjük.

Adagolás: akut esetben akár ¼ óránként szopogassunk el egy tablettát. A tünetek csökkenésével ritkítjuk a szedést. Krónikus, több hétig, hónapig tartó kezeléseknél napi 3x1 tablettát hagyjunk a nyelvünk alatt szétolvadni.

Ne feledjük: a Schüssler sók szedése nem mentesít bennünket a fogorvosi kezelésektől, rendszeres ellenőrzésektől!

(Homeo Sapiens 2011/1. szám)