Bölcsességfogak és homeopátia

Felnőtté válásunkat megannyi fizikai változás jelzi, többek között a bölcsességfogak áttörése. Amennyiben a hetes fogak mögött van elég hely és a fogcsírák helyzete is szabályos, ez a folyamat általában problémamentesen zajlik. A helyhiány és/vagy a rendellenes csírahelyzet sok esetben sajnos megakadályozza a bölcsességfogak rágósíkba kerülését.

Számtalan változata lehet a bölcsességfog elhelyezkedésének: az enyhe szögeltéréstől egészen a csontban mélyen fekvő vízszintes vagy akár teljesen megfordult helyzetig. Ugyanakkor egyre gyakoribb a csírahiány, ilyenkor teljesen elmarad a bölcsességfog(ak) kifejlődése.

Amennyiben elmúltunk 21 évesek és nyoma sincs a bölcsességfogainknak, célszerű egy panorámaröntgent (OP) készíttetni, hogy tisztázzuk „foghiányunk” okát. A teljes alsó-felső fogívet és az összes fogat magába foglaló felvételről azonnal kiderül, hogy részleges vagy teljes bölcsességfog csírahiányosak vagyunk, vagy ún. fekvő vagy beékelődött bölcsességfogunk van.

Mi a tennivalónk ez utóbbi esetekben?

Mint sok más esetben, itt is eltérő a fogorvosok, szájsebészek szemlélete: várni vagy kihúzni.

Tekintve, hogy a mélyen fekvő bölcsességfogak eltávolítása - a nem elhanyagolható kellemetlenségeken túl - kockázattal is jár (alsó fogaknál a fogideg sérülésének a veszélye hosszan tartó érzéskiesést eredményezhet), érdemes megfontoltan dönteni. Természetesen vannak esetek, amikor feltétlenül húzásra van szükség! Kiderülhet a röntgenről, hogy ciszta van a fog körül, vagy az előtte álló fog gyökere a nyomás miatt elkezdett felszívódni. Szintén nem érdemes halogatni az eltávolítást, ha a ferdén álló bölcsességfogunk eltolja fogainkat és fogtorlódást okoz (az alsó metszőknél lehet ezt leginkább észrevenni), vagy ha túl gyakran gyullad be a bölcsességfogunk környéke (amiből akár szájzár is kialakulhat).

Ugyanakkor, ha panaszmentes a bölcsességfogunk, és az OP sem mutat ki semmilyen rendellenességet, nem tanácsos hozzányúlni. Embertársaink milliói élik le életüket szabálytalan helyzetű bölcsességfogakkal, anélkül, hogy bármilyen problémájuk lenne.

A következőkben felsorolok néhány olyan homeopátiás gyógyszert, ami mint bevált indikációs szer, a bölcsességfogakkal kapcsolatban segítségünkre lehet.

Fogzási nehézségek esetén, vagy elhúzódó fogáttöréskor hasznos szer a SILICEA. (Figyelem! Az implantátummal rendelkezőknek tilos adni Silicea-t, mivel minden idegen anyag kilökődését elősegíti!) Segítheti a fogáttörést még a CALCIUM CARBONICUM (izzadékony, lassú, csont-és ízületi bántalmakra hajlamos, emésztési zavarokkal küszködő, szorongó emberek), az ACIDUM FLUORICUM (nagyfokú fogszuvasodási hajlam, gyenge, töredező körmök, hajhullás, anyagias természet) vagy a MAGNESIUM CARBONICUM (nyugtalan, szenvedő, fáradt emberek, gyakori náluk a mirigyduzzanat és emésztőrendszeri savasság). A kiválasztott szerből néhány napig napi 2x 5-5 golyócskát közepes potenciában (C12 vagy D30) adagoljunk.

A bölcsességfog körüli gyulladás (pericoronitis) esetében elmulaszthatja a gyulladást a HEPAR SULFURIS C6 vagy D12 napi 3x 5 golyó. Évente, vagy ritkábban jelentkező átmeneti panaszoknál elkerülhetjük vele a foghúzást, vagy éppen egy súlyosabb gyulladás esetében a fogeltávolításra előkészíthetjük a fogat. Súlyosabb, akár szájzárral járó gyulladás fő szere a CHEIRANTHUS C30. Napi 2-3x szopogassunk el belőle 5 golyót, vagy 1 dl vízben feloldva a golyócskákat, félóránként kortyoljunk belőle egyet. Gennyesedés esetében szóba jön még a PYROGENIUM C30 vagy D30, egy pár napig 2x5-5 golyó.

A bölcsességfogak előtörését kísérő nagyfokú ingerlékenység, nyugtalanság, vagy emésztési problémák esetében válasszuk a CHAMOMILLA C30 vagy D30-t. (Kisgyermekek fogzási panaszainak ez az első bevált indikációjú szere.) A panaszok elmúlásáig néhány alkalommal 5-5 golyót szopogassunk el belőle.

Amennyiben elkerülhetetlen a fogeltávolítás, a beavatkozást és az azt követő gyógyulást az alábbi szerekkel támogathatjuk.

ARNICA C30: műtét előtt este, a műtét napjának reggelén 5-5 golyó, utána még 2-3 napig napi 2x 5 golyó.

HYPERICUM C30: segít megelőzni a szájzárat és erős fájdalomcsillapító hatású. Szedjük az Arnicával együtt. Műtétet követő tartós ajakzsibbadás esetében (pl. a bölcsességfog gyökere túl közel volt az állcsontban futó ideghez, és megsérült a beavatkozás során) a B vitamin mellett a Hypericumot adjuk heti 2x a tünetek elmúlásáig. Kialakult szájzár esetében is Hypericumra van szükség.

STAPHYSAGRIA C6, D12: „Feltárás” után, ha nagyon mélyen feküdt a fog, lényegesen felgyorsítja a metszett sebszélek forradását (napi 3x 5 golyó). Minden összevarrt seb után adjuk, egészen a varratszedésig.

HECLA LAVA C6, D12: Bonyolult, elhúzódó alsó bölcsességfogak kihúzása után segít (néhány napig adagolva). A húzást követő fogmedergyulladás (alveolitis) egyik fő szere.

SYMPHYTUM: fájdalomcsillapító és gyorsítja a csontosodást. Lehetőleg D6 vagy C6 potenciában szedjük napi 2x (akár 3-4 hétig ).

Fontos tudni, hogy főleg az alsó bölcsességfogak eltávolítását követően számíthatunk arcdagadásra. Ez a műtétet követő harmadik napon éri el a tetőfokát, utána kb. 5-6 nap alatt múlik el nyomtalanul. 

Általános tapasztalat, hogy teliholdkor a szervezetünkben a vérzési hajlam fokozódik, ezért lehetőleg ne ilyenkor vetessük ki a bölcsességfogainkat!

Végezetül nem árt tudni, hogy a keleti gyógyászat szerint a bölcsességfogak a vékonybél és a szív meridiánjában találhatóak, ezért bármilyen visszatérő problémánk van ezen a szinten -a teljesség jegyében- gondoljunk erre is!