A cranio-sacralis terápia

Megelőzés, kezelés, gyógyulás

A craniosacralis terápia (a cranium koponyát, a sacrum keresztcsontot jelent) Amerikából származó, tudományos alapokon nyugvó, természetes gyógymód. A terápia az agyvelőt és a gerincvelőt beborító pókhálóhártyán belül áramló agy-gerincveői folyadék (liquor) áramlásával van kapcsolatban. A terápia neve onnan származik, hogy az agykamrákból pulzálva kiáramló liquor egészen a keresztcsontig áramlik. A cranio-sacralis ritmus a vérkeringés és a légzés mellett az emberi szervezet harmadik ritmusa, s ez a ritmus az egész testen kitapintható, érzékelhető. A folyadék felhajtóerejével tehermentesíti és védi, valamint táplálja a központi idegrendszert.

Mikor a testet, szervezetet fizikai vagy lelki trauma éri (betegség, baleset, lelki megrázkódtatás), akkor a folyadék áramlási útja beszűkül, és ez különböző rendellenességekhez vezethet. A terápia során ezeket a gátolt utakat, blokkokat oldja fel a terapeuta. A kezelés összehangolja  a szervezetben zajló folyamatokat,  működésének belső harmóniájára, a test öngyógyításának beindítására gyakorol hatást.

A kezelés során a páciens egy masszázságyon fekszik, felöltözve, a terapeuta pedig ún. mikromanipulációval, kb. 20 grammos erőt kifejtve, finom érintéssel végzi a kezelést a test egész területén, a fejtetőtől a lábfejig. 

A terápia számos problémára nyújt segítséget: alvászavar, PMS (premenstruációs szindróma), fejfájás, migrén, idegi eredetű és krónikus ízületi fájdalmak,  fülzúgás, asztma, magas vérnyomás, emésztési problémák, krónikus fáradtság, kimerültség, de alkalmas stresszoldásra, immunerősítésre, allergiás tünetek, depresszió enyhítésére is. Ajánlott hiperaktív gyerekeknél, tanulási, illetve magatartási zavaroknál.

Fogászati javallatai: a fogszabályozás fontos kísérője, állkapocsízületi problémákra, éjszakai csikorgatásra-szorításra, szájsebészeti beavatkozások ill. implantátumok beültetésének utókezelésére javallott.

A terápiáról bővebben az alábbi videóban tájékozódhat.