Az olajrágás egy Ázsiából származó ősi tisztító- és méregtelenítő eljárás. Rendszeres gyakorlásával folyamatos méregtelenítéssel ajándékozzuk meg magunkat.

Hogyan végezzük?

Reggel, közvetlenül felkelés után vegyünk a szájunkba egy evőkanál hidegen sajtolt olajat. Ez lehet napraforgó-, oliva- vagy szezámmagolaj. Az olajat 15-20 percen át (de legalább 10 percig) alaposan, lassan forgassuk meg a szájunkban, zubogtassuk át a fogaink között, úgy hogy minden nyálkahártya felülettel érintkezzen. Ne gargarizáljunk, és véletlenül se nyeljük le! A végén köpjük ki, és alaposan, 3-4-szer langyos sós vízzel öblítsük ki a szájüregünket, illetve mossunk fogat. Ezután lehet enni-inni, reggelizni… 

Az olajrágást ne úgy fogjuk fel, mint egy néhány hétig tartó tisztítókúrát, hanem építsük be életünkbe, tegyük annak szerves részévé. 

Személyes tapasztalataink alapján azt mondhatjuk, hogy a kezdeti idegenkedést követően, néhány nap után könnyen megbarátkozunk a nyers olaj ízével, és egy pár hét kitartó gyakorlás után hiányérzetünk lesz, ha valamilyen okból kimarad a reggeli olajrágás ceremóniája.

Mi történik olajrágáskor?

Éjszaka alvás közben a szervezetünkben intenzív méregtelenítési folyamatok zajlanak. Ennek egyik kitüntetett területe a szájüreg és a nyelv. A nyelven megjelenő lepedék, a reggeli rossz lehelet és a kesernyés szájíz mindezeknek a bizonyítékai. A nyálkahártyán kiválasztódnak a testünk számára idegen anyagok, többek között a nehézfémek, az élelmiszerekben található különféle adalékanyagok, gyógyszermaradványok, toxinok stb. Ezek javarészt zsírban oldódó anyagok. Közönséges öblítéssel nem szabadulunk meg tőlük, sőt az első étkezéssel újra lenyeljük őket, és emésztőcsatornánkból újra felszívódnak. 

Olajrágáskor gyakorlatilag ezektől a testidegen anyagoktól szabadulunk meg. Negyed óra alatt az aranysárga olaj egy sűrű, fehéres-szürkés viszkózus anyaggá válik. Ez tömény méreg, ezért soha ne nyeljük le! (Környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve a kagylóba, szemétbe sem volna szabad kiköpni, hanem veszélyes hulladékként kezelve kellene ártalmatlanítani.)

Javallatok, ellenjavallatok

Az olajrágás egyaránt alkalmas egészségmegőrzésre, illetve akut és krónikus betegekből való gyógyulás támogatására. Számtalan esetben csupán az olajrágástól következnek be állapotjavulások és gyógyulások. Minden felnőtt bátran élhet vele, különösen ajánlott várandósoknak, szoptatós anyáknak, krónikus betegségekben szenvedőknek, allergiásoknak. Daganatos betegeknek kötelezően kellene naponta háromszor olajat rágni.

Szakirodalomban néhány szerző ellenjavallatként megemlíti a meglévő amalgámtöméseket. Ezt azzal magyarázzák, hogy az olaj fokozhatja a higany felszabadulását az amalgámtömésekből.

Szájüregi hatások: csökkenti az ínygyulladást, megszünteti az ínyvérzést. (A fogkőtisztítást – sajnos- nem pótolja.) Elmulasztja a kellemetlen szájszagot. Csillapítja a fogfájást. (Szuvasodás, illetve visszatérő fájdalom esetén keressük fel a fogorvosunkat!) Irodalmi adatok szerint hosszas használata fogfehérítő hatású. A meglazult fogak, a fogágygyulladás megszűnése miatt, (az enyhe vagy közepesen súlyos fogágysorvadások esetében) újra megszilárdulnak.

Egyéb hatások és javallatok: immunerősítés, fejfájás, migrén, bőrpanaszok, krónikus ízületi problémák, szív- és keringési betegségek, cukorbetegség, PMS (premenstruációs szindróma), emésztőszervi bajok, fáradékonyság, koncentrációs és alvási zavarok.

Újdonság

Ringana Zahnöl (Fogolaj)

Megnézem