Hypoallergiás diéta fogágybetegeknél

FOGYASZTHATÓ ÉTELEK

  • kecske- és juhtejből készített tejtermékek kis mennyiségben (magas kalciumtartalom)
  • az összes zöldség (kezdetben a legjobb enyhén párolva, mivel forrón könnyen lebomlik és megterheli a hasnyálmirigyet)
  • gabonafélék és tojásmentes tésztafélék
  • burgonya (héjában sült pityóka)
  • szelídgesztenye
  • hús: szárnyasok és hal (hetente 1x)
  • gyümölcsök – csak délelőtt és egyszerre csak egyfélét (kivéve a déli gyümölcsöket, azokat ne fogyasszuk egyáltalán)

TILTOTT ÉTELEK

  • tehéntej és tejtermékek (joghurt, sajt, túró, vaj, tejszín, fagylalt stb.)
  • tojást tartalmazó ételek (kekszek, sütemények, palacsinta, majonéz, tészták stb.)
  • disznóhús és disznóhúst tartalmazó hústermékek (felvágottak, sonka, kolbász)
  • emlősállatok húsa
  • trópusi gyümölcsök és gyümölcslevek (kezdetben több hónapig, egy idő után kizárólag reggel megengedettek)
  • olajos magvak, diófélék (kivétel mogyoró és a kesudió)
  • cukor és cukortartalmú ételek (kivétel: juharszirup, méz, szacharin)