Bíbor kasvirág (Echinacea purpure)

Neve a görög echinococcus sündisznó szóból származik.
Bíborkasvirág (Echinacea purpure)

A bíbor kasvirág Észak-Amerikából származó gyógynövény. Az ott lakó indián törzsek több mint 400 évig használták. 1950-es évek előtt, az antibiotikumok elterjedését megelőzően, kitüntetett helye volt a gyógynövények között. Neve a görög echinococcus sündisznó szóból származik.

Sokrétű a hatása, úgy támogatja az egészséget, mint kevés más gyógynövény a Földön. Erősíti az immunrendszert, erős lázcsillapító, enyhíti a torokfájást, mandulagyulladást, csökkenti a fejfájást, fogfájást, herpesz okozta fájdalmakat. Rákellenes hatású. Elősegíti a sebek gyógyulását: legyen az műfogsor okozta feltörés, fogszabályozó készülék által kiváltott sérülés vagy műtétek utáni heg. Rovarcsípésre, kígyómarásra is használják. 

Fokozza a mentális egészséget, oldja a szorongás, depresszió, fóbiák (pl. fogászati) kellemetlen tüneteit. 

Tisztító, fertőtlenítő hatása sokat segít arcüreggyulladás fertőzésekor, ínygyulladás esetén. 

Belsőleg fogyasztható a teája, tinktúrája, a belőle készült kapszula. Homeopátiás szerként is ismert. 

Külsőleg használjuk a teáját, tinktúrát borogatásra, lehet vele gargarizálni, a kenőcsével a bőrt bedörzsölni. 

A tea elkészítése: forrázással készül, 1 evőkanál teafűhöz 2,5 dl víz szükséges. 15 percig lefedve áztatjuk, majd szűrjük és langyosan fogyasztjuk.

Belső használat esetén, a legerősebben alkoholos tinktúraként fejti ki a hatását, mert az alkohol segíti a hatóanyagának felszívódását a belekben.

Összeállította:  Soszel-Palatinus Gabriella, szájhigiénikus, természetgyógyász