Fájdalomcsillapítás

Az adagolást lásd az „Adagolás, bevételi szabályok” alfejezetnél.

ACONITUM

Viharosan kezdődő erős fájdalom, gyakran hideg levegőtől, száraz, hideg széltől. Gyorsan ható szer: heveny, erős fájdalommal járó tünetek jellemzik, amelyek hirtelen jelentkeznek, rövid ideig tartanak. Olyan, mint a vihar, ami gyorsan, intenzíven jön, aztán hamar elvonul. Ijedtség, sokk. Intenzív neuralgiás fájdalmak. Szúró, szaggató, lüktető fájdalmak. Jellegzetes tünetei az égető, bizsergető, csiklandozó érzetek és a zsibbadás. Egészséges fogban fellépő fájdalom. Erős testalkatú, fiatal, aktív személyek.

Rosszabbodás: ijedtségtől, sokk hatására, hideg, száraz időjárástól, éjszaka, zajtól, fénytől, fogzáskor.

Javulás: szabad levegőn, nyugalomban, meleg verejtékezéstől.

ARNICA 

A fogászatban leggyakrabban alkalmazott homeopátiás szer. Fő hatásterülete közé tartozik a vér, véredények, idegek, izmok, kötőszövet, így a traumák első szere. Rutinszerűen alkalmazhatjuk, mivel vérzéscsillapító, fájdalomcsillapító, sebgyógyulást serkentő hatása áldásos bármilyen kezelésnél. Ajánlott már a beavatkozást megelőzően beszedni, mivel megkönnyíti a fogorvos munkáját vérzéscsillapítása révén. Szájsebészeti beavatkozások során a műtét közben akár többször is adagolható. A kezelés után szedett Arnica segít a gyorsabb sebgyógyulásban, kevesebb az utópanasz. Közvetlenül a foghúzás után jelentkező duzzanat és vérzés első legfontosabb szere az Arnica. Szintén indikált, ha a foghúzást követő napon a páciens arca duzzadt, elkékül vagy bedagad a szeme. Ha a duzzanat leapad, de az arcfájdalom erősödik, akkor inkább a Hypericum-ot válasszuk. Kivételes esetekben, komplikációk esetében kaphat a beteg felváltva Arnicát és Hypericumot.

Főként a zúzódásszerű, sajgó, nyomó fájdalmak jellemzik. A beteg mindent élesen érzékel, túlérzékeny, fél a közeledéstől és az érintéstől. Elutasítja a segítséget, azt állítja nincsen semmi baja. Keménynek érzi az ágyat. Váladékai bűzösek, rothadó szagúak. Bűzös lehelet. Nagyfokú folyadékigénnyel jelentkező szájszárazság. A fogászati beavatkozás után záptojás ízű száj. 

Rosszabbodás: érintéstől, nyomástól, mozgástól, megrázkódtatástól, esténként és éjszaka, testi erőfeszítéstől, nedves hidegtől.

Javulás: fekvő helyzetben, szabad levegőn, melegtől.

ARSENICUM ALBUM

Égető, szúró fájdalmak. A beteg hosszúnak érzi a fogait. Vándorló jellegű fájdalmak a fogakban, az állcsontokban. A betegnek jól esik, ha forró vizet kortyolgat. 

Rosszabbodás: periodikusan, éjfélkor, éjfél után, hidegtől, hideg ételektől és italoktól, fagylalttól, hideg levegőtől. 

Javulás: melegtől, meleg pakolástól, meleg ételektől, italoktól, fekvő testhelyzetben.

BELLADONNA

Hirtelen kialakuló lüktető neuralgiás fájdalom. Az arc duzzanatával járó fogpanaszok. Tűzvörös, felduzzadt és forró arc, vagy a beteg arca váltakozva elsápad és kipirul. A fogfájás javul harapáskor.

Rosszabbodás: huzattól, érintéstől, mozgástól, fénytől, zajtól, rázkódástól; az izzadás megakadályozásától, délután 3 után.

Javulás: melegtől, sötét szobában, nyugalomban.

BRYONIA

A fájdalom fokozatosan erősödik, elér egy csúcsot, és lassan múlik el. Dohányzás közben jelentkező görcsös fogfájdalom. 

Rosszabbodás: a legkisebb mozgástól, fogmosástól, felkeléstől, érintéstől, hidegtől.

Javulás: a fogra gyakorolt erős nyomástól, a fogak összeszorításától, a fájdalmas testrészen fekve, nyugalomban, hideg levegőtől, hideg víztől.

CHAMOMILLA

Elviselhetetlen, lüktető, hideg levegő hatására fokozódó fájdalom, amely azonban meleg ételtől-italtól, kávétól; rágástól is erősödik. Arcduzzanat. Gyermekek fogpanaszai. A beteg hosszúnak érzi a fogait. 

Rosszabbodás: dühtől, haragtól, éjszaka, várandósság idején, rendszeresen fogyasztott kamillateától.

Javulás: gyermekeknél hordozástól, ölben ringatástól. Izzadástól.

COFFEA CRUDA

Nagyon alacsony fájdalomküszöbű emberek szere. A beteg nehezen viseli el a fájdalmat, az érintést, a zajt, a szagokat. Elsősorban gyermek-, és női szer. Neuralgiás fogfájdalmak. A fogfájás javul a szájban tartott jeges víztől, rosszabbodik, ha a víz felmelegszik.

Rosszabbodás: melegtől, forró ételtől és italtól, szellemi erőfeszítéstől, erős érzelmek, öröm hatására; zajtól, szagoktól, éjjel.

Javulás: fekvő testhelyzetben, alvástól.

FERRUM PHOSPHORICUM 

Hirtelen kialakuló lüktető fájdalom, mely hidegtől csökken. Az arc kivörösödik fogfájás esetén. 

Rosszabbodás: hajnali 4-6 óra között, mozgástól.

Javulás: fekvéstől, hideg vizes borogatástól, vérzés közben.

HEPAR SULPHURIS

A szer az idegekre hat, a beteg fokozottan érzékeny minden külső hatásra: hidegre, fájdalomra, érintésre, zajra, szagokra, huzatra; a legkisebb fájdalomtól is elájulhat. Gyulladásos, döfő, szálka szúrásához hasonló fájdalmak. A fogak érintésre nagyon érzékenyek. Arcduzzanattal járó fájdalom. Gyökértömés utáni fogpanaszok. Érintésre fájdalmas arccsontok. A száj kinyitásakor jelentkező nyilalló állkapocsfájdalom. Kilazult fogak. Szuvas fog, amit a beteg túl hosszúnak érez. Bűzös lehelet.

Rosszabbodás: hideg, száraz levegőtől, télen, hideg széltől, huzattól, amikor a fájdalmas testrészen fekszik.

Javulás: melegtől, amikor bebugyolálja a fejét, párás melegtől.

Adagolás: fájdalomcsillapítás céljából a Hepar sulphurist közepes vagy magasabb potenciában szedjük (C12, C30, D30).

HYPERICUM 

Foghúzás után a legjobb fájdalomcsillapító. Ha a fájdalom elviselhetetlen és két adag Hypericum bevétele után egy fél órával sem enyhül, akkor a következő választandó szer a Nux vomica. A fájdalom heves, nyilalló, hasító, elviselhetetlen. Letört, bent maradt gyökerű fogak utáni nagy fájdalom csillapításában választható gyógyszer. Húzás után jelentkező trigeminus neuralgia esetén a legfontosabb szer. Fogcsiszolást vagy gyógyszeres ideiglenes tömést követő fájdalmak, amikor megnyílt az idegkamra (5-5 golyó C30 vagy D30 napi kétszer néhány napig). Érzéstelenítést, illetve foghúzást követően hátramaradó ajak-, arc-, illetve nyelvzsibbadás elmulasztásában hasznos a B vitamin mellett. Foghúzás után kialakuló szájzár oldásában segít. 

Rosszabbodás: hideg levegőtől, rázkódástól, mozgástól. 

Javulás: nyugodtan, arcon fekve, hátrahajolva, dörzsölgetéstől.

MERCURIUS SOLUBILIS

Lyukas, fekete, fájdalmas fogak; a fájdalom fokozódik melegtől és hidegtől egyaránt. A fogak éjszaka érzékenyek. Éles, lüktető fogfájás, ami a fülbe sugárzik. A beteg hosszúnak érzi a fogait. Bűzös, áporodott szájszag. Alvás alatti erős nyálfolyás. Foghúzás után napokkal is folyik a beteg nyála. A nyál sárga, véres, rossz ízű, nagyon bűzös. Széles, petyhüdt, sárga színű nyelv, aminek a szélén megmarad a fogak lenyomata. Tűszúráshoz hasonló fájdalom a nyelv hegyén. Édeskés, fémes szájíz. Arcduzzanat. 

Rosszabbodás: éjszaka, izzadáskor, jobb oldalán fekve. Érzékeny mindenféle fizikai ingerre (hidegre, melegre, nedvességre, huzatra, időjárás-változásra).

Javulás: közepes, mérsékelt hőmérséklettől, pihenéstől, reggel.

NUX VOMICA 

Foghúzást követő hidegrázás és ingerlékenység. Bűzös, savanyú szagú lehelet. A szájpad, a fülkürt viszketése. Tűszúráshoz hasonló érzés a nyelv szélén, ami rosszabbodik evés után, hideg vizes arcmosástól.

Rosszabbodás: kora reggel, hidegtől, hideg szabad levegőn, kicsapongó élettől, a legkisebb behatástól (düh, zaj, szagok, érintés).

Javulás: meleg italoktól, akadálytalan váladékozások esetén, amikor bebugyolálja a fejét, párás levegőtől, pihenéstől.

PULSATILLA

Elviselhetetlen, húzó fájdalom. Szájszárazság szomjúság nélkül. Bűzös lehelet. 

Rosszabbodás: melegtől (levegő, szoba, ruha, ágy, étel, ital), este, nehéz ételektől; serdülőkorban, várandósság alatt, menses előtt vagy alatt.

Javulás: hideg, friss szabad levegőn, sírás után, vigasztalástól, szájban tartott hideg italoktól.