Logopédia : "A szó összekapcsol...."

„A szó összekapcsolja az embereket, a szótlanság elszigetel.” (Thomas Mann)

„A szó összekapcsolja az embereket, a szótlanság elszigetel.” (Thomas Mann)

Önmagunk kifejezése a mozgáson keresztül kezdődik. A szemmozgás, a tekintet fókuszálása, a mimikai izmok elernyedése-összefeszülése éppúgy fontos kommunikációs eszköz számunkra, mint az állás, a járás és nem utolsó sorban a beszéd. Ahogy a környezet megismerésének igen fontos része a természet hangjainak világa, a beszédhangok felismerése és elsajátítása a környezet beszédének utánzásával indul, és sok-sok gyakorlás következtében mélyül el. A gyermek leutánozza a hangok formáját, a beszéd ritmusát, a dallamosságát és azt, hogy mit hogyan nevezünk. Amikor – a környezet számára sokszor észrevétlenül – már eleget gyakorolt, a világ elé tárja az általa megtanultakat. A hangos beszéd öröme segíti a beszédfejlődés további formálódását.

A beszédhangok varázslatos birodalma sok mindent mutat meg számunkra. Egyszerűnek tűnő mozdulatok bonyolult hangképzési folyamatokon alapulnak. Ami egyikünk számára könnyű, másikunk számára nagyon nehéz. 

A kommunikáció mindennapi életünk fontos része. A beszéden keresztül nyilatkozunk meg, ezért nagyon fontos a külső forma, a kiejtés. A logopédiai gyakorlatok elősegítik, hogy önmagunk kifejezésében fejlődhessünk, a beszéd lényeges elemeiben történő változás minden esetben pozitívan hat a személyiségre. A tiszta artikuláció tartást ad, a harmonikus beszédritmus kiegyensúlyozóan hat a szokáséletünkre, a beszéd dallamossága, hangereje segíti érzéseink kifejezését. Ha ezzel a három elemmel dolgozunk, a tartalom, a bennünk élő gondolatok megfogalmazása, kifejezése könnyebbé válik számunkra. 

A logopédiai terápia egy kérdéssor kitöltésével és egy komplex vizsgálattal indul. A mozgás, a beszédhangokhoz való kapcsolódás megfigyelése után indulhat a fejlesztés, a beszédben megjelenő egyensúlytalanság kiegyenlítése. 

Soha nem késő formálnunk a kiejtésünket, ezért szeretettel várom a felnőtt klienseket is.

Szabados Andi 70/978-3093