A fogágybetegség

Téma

A fogágybetegség (parodontopátia, parodontitis) népbetegség: a szuvasodás mellett a fogelvesztés fő oka. Felnőttkori megbetegedés, az életkor előrehaladtával rohamosan nő az előfordulása. Gyakran már 30-40 éves korban komoly panaszokat okoz. Nőknél gyakoribb.

A fogágybetegség alattomosan kialakuló, illetve fejlődő kór. A szuvasodással ellentétben nagyon ritkán jár fájdalommal. Időnként tapasztalhatunk ínyvérzést, de ez nem feltűnő tünet. A mozgathatóvá váló, meglazuló fogak már a fogágy jelentős sorvadását jelzik. A kezeletlen betegség több fog vagy akár a teljes fogazat elvesztéséhez vezethet.

Amennyiben felmerül a fogágybetegség gyanúja, haladéktalanul keressük fel a fogorvosunkat! Számtalan lehetőség van a szakember kezében, hogy kezelje és megállítsa az ínyünk és fogágyunk sorvadását, leépülését, megelőzze fogaink elvesztését!

A fogágybetegség megelőzése és teljeskörű kezelése

Tömör összefoglaló A fogágybetegség (parodontopátia, parodontitis) népbetegség: a szuvasodás mellett a fogelvesztés fő oka. Felnőttkori megbetegedés, az életkor előrehaladtával rohamosan nő az előfordulása.

Életmódjavaslatok fogágybetegeknek

A fogágybetegég, illetve az ezzel járó foglazulás vese- és mellékvese gyengeséget jelez. A vesegyengeséggel járó egyéb tünetek: hajhullás, fülcsöngés, gyenge lábak, térd- illetve hátfájás.

Hypoallergiás diéta fogágybetegeknél

FOGYASZTHATÓ ÉS TILTOTT ÉTELEK