Eperrel az egészséges és fehér fogakért – és a sikeres vizsgákért!

Itt az eperszezon kellős közepe! Nem is gondolnánk, hogy ezek az ízletes és kívánatos gyümölcsök milyen jótékony hatással vannak a fogainkra! Almasav-tartalmuktól fogva leoldják az elszíneződéseket, sőt mi több, az epertől a fogkövek nagy része is leválik a fogainkról. Mit kell tennünk, hogy ezeket a hatásokat megtapasztaljuk?

A fogkőlevételhez egyszerűen egy-egy félbevágott eperrel dörzsöljük meg jól a fogainkat, különösen az alsó metszők és szemfogak belső, nyelv felőli -, valamint a felső első nagyőrlők (hatosok) külső felszínét (leggyakrabban itt alakulnak ki a fogkövek). Ezt követően mossunk alaposan fogkrémmel fogat.

Fogfehérítéshez pépesítsünk össze néhány epret és keverjük össze egy kevés szódabikarbonáttal. Ezt a krémet kenjük szét a fogainkon az ujjunkkal vagy egy lágy sörtéjű fogkefével, majd hagyjuk rajtuk 5 percig. Ezután alaposan öblítsük ki a szájunkat és mossunk fogat. Vigyázzunk arra, hogy 5 percnél többet ne legyen a fogainkon az epres fogfehérítő keverék, mert árthatunk a zománcnak! Hasonló okokból heti egy alkalomnál gyakrabban ne ismételjük meg ezt a módszert! 

A szamócából készített homeopátiás gyógyszer, a Fragaria vesca, fogkőképződést gátló hatású. Megfelelő adagolása mellett kevesebb fogkövünk lesz, vagy akár meg is szűnhet a fogkövek kialakulása. Az adagolás egyénileg történik, homeopata fogorvos segítségével és ellenőrzésével.

Az eperről még tudni érdemes, hogy vérnyomásnövelő gyümölcs. Fogyaszthatjuk nyersen vagy feldolgozva (pl. lekvárként). Magas a foszfortartalma (az erdei szamócának különösképpen), emiatt szorongáscsökkentő hatású. Aki vizsgaidőszak előtt áll, 2-3 hétig rendszeresen egyen epret, ezáltal megnövekedik a szervezete foszfáttartalma. Ettől könnyebben fog tanulni és kevésbé fog stresszelni a vizsgák előtt.

Rovat: