Stresszoldás - Félelem, szorongás

A fogászattal kapcsolatos lelki megnyilvánulásokra számtalan gyógyszerrel tudunk eredményesen hatni.

Adagolás: C30 vagy D30 potenciából 5-5 golyócskát elszopogatva vagy feloldva fél deci vízben, műanyag kanállal jól összekeverve. Ebből egy kortynyi: 

  1. a kezelést megelőző este
  2. aznap reggel 
  3. a fogászati beavatkozás előtt egy órával

ACONITUM

Rendkívül erős félelem, nyugtalanság, halálfélelem. Pánik, sokk. Szájszárazság. Remeg a szája és átmenetileg dadog. A beteg kétségbeesik, üvölt, nyög, harapdálja az öklét, rágja a körmét. A legenyhébb betegség is félelemmel, szorongással, nyugtalansággal jár. Szorongó arckifejezés, a beteg egyszer elsápad, máskor kipirul. A tünetek viharos gyorsasággal jelentkeznek, és gyorsan múlnak el.

Rosszabbodás: ijedtségtől, sokk hatására, hideg, száraz időjárástól, éjszaka, zajtól, fénytől.

Javulás: szabad levegőn, nyugalomban, meleg verejtékezéstől.

Kritikus esetben 5 golyó C200 vagy D200 adható!

ARGENTUM NITRICUM

Feltűnően bőbeszédű, állandóan izeg-mozog, jár-kel, nem bír egyhelyben maradni. Az idegesség miatt hasmenése lehet.

Rosszabbodás: jövőbeli eseménytől való várakozástól, félelemtől, szorongástól, édességtől.

Javulás: friss levegőn, mozgástól, a fájdalmas területre gyakorolt nyomástól.

ARSENICUM ALBUM

Hipochonder, nagyon aggódó. Kényeskedő, finnyás, kritikus. Minden érdekli, rengeteget kérdez. Kifogástalan megjelenés. Precíz, pontos.

Rosszabbodás: periodikusan, éjfélkor, éjfél után, hidegtől, hideg ételektől és italoktól, fagylalttól, hideg levegőtől. 

Javulás: melegtől, meleg pakolástól, meleg ételektől, italoktól, fekvő testhelyzetben.

CHAMOMILLA

Nem képes elviselni a legkisebb fájdalmat sem, rendkívül érzékeny. Általában kedves, udvarias, de ha fájdalma van goromba és durva lesz. Arcának egyik fele vörös és forró, míg a másik sápadt és hideg. Sápadt, beesett, fájdalomtól eltorzult arc. 

Rosszabbodás: dühtől, haragtól, éjszaka, meleg ételektől, italoktól, hideg levegőtől, fogzáskor.

Javulás: gyermekeknél hordozástól, ölben ringatva. Izzadástól, amikor kimelegszik, hideg, jeges borogatástól, meleg, nedves időben.

COFFEA

Túlfűtöttség és felfokozott mentális aktivitás jellemzi. Izgalmában nem bír aludni a kezelést megelőző éjszaka. Túlérzékeny a fájdalomra, az érintésre, a legkisebb zajra, a szagokra, az ízekre. Kikapcsoltatja a zenét a rendelőben. Főként nők és gyermekek szere.

Rosszabbodás: szellemi erőfeszítéstől, erős érzelmek, öröm hatására, zajtól, szagoktól, hideg, szeles időtől, szabad levegőtől, éjjel.

Javulás: fekvő testhelyzetben, alvástól, melegtől.

GELSEMIUM

Reszket a félelemtől. Hallgatag, teljesen passzív, gyenge, alig áll a lábán. Hasmenése lehet.

Forró, elnehezült, telt, sötétvörös arc, eltompult vagy kifejezéstelen tekintet. A beteg álla remeg. Lelógó, ferdén álló állkapocs. Elnehezült, érzéketlen, részlegesen bénult nyelv, a beteg akadozva, nehezen beszél, olyan mintha részeg lenne.

Rosszabbodás: érzelmek hatására, rettegéstől, megrázkódtatástól, ha a betegségére gondol, nyirkos, tavaszi, ködös időjárás esetén; fogzás idején.

Javulás: bőséges vizeletürítéstől, verejtékezéstől, ringatástól, magas párnán fekve.

IGNATIA

Hirtelen hangulatváltozások: sírásból nevetésbe vált, majd újra sír. Hangosan sóhajtozik. Fecsegő, bőbeszédű, mozgékony. Főként nők szere.

A szorongás hátterében gyakran foszforhiány van. Nagy foszfortartalma van a zellernek és az epernek, ezekből fogyasszunk rendszeresen (zellergumó saláta, eperlekvár). Az idegekre nyugtató hatású a lefekvés előtt elfogyasztott almahéj-(3-6 percig főzzük) vagy citromfű tea (2-3 teáskanál citromfűlevelet leforrázunk, lefedve hagyjuk és 5 perc után leszűrjük).

Rovat: