Logopédia

Nyelvlökéses nyelés

Normál nyelés esetén a nyelés közben a nyelvhegy fent helyezkedik el, oldalt zárt képez az oldalsó fogakhoz és a nyelvhát is záródik a szájpadláshoz. A nyelv fokozatosan hátra csúszik perisztaltikus mozgással. Az ajakizmok lazán zárnak, a rágóizom nyelés közben is működésben van.

A nyelv helytelen működésének következtében nem csak a beszéd érthetősége sérül, hanem a fogak egymáshoz való viszonyában is torzulás jelentkezik. Ez kiterjedhet a fogív nagyobb szakaszaira s ennek következtében nem csak esztétikai, hanem súlyos működésbeli (rágási-, nyelési - és légúti zavarok) krónikus rendellenességek alakulnak ki.

A nyelvlökéses nyelésre, (vagy infantilis nyelésre) renyhe izomműködés jellemző, a nyelés folyamán a nyelv rendszerint a szájtérben laposan helyezkedik el, vagy mivel a két fogsor nem záródik megfelelően, a nyelv hegye kicsúszik a fogak között elöl vagy oldalt. Emellett az ajkak záródhatnak, erősebb, kompenzatív ajakszorítás gyakran megfigyelhető. Súlyosságtól függően az ajakizmok erőltetett működése miatt azok feszessége, megrövidülése is jellemző lehet. Gyakori tünet az ajkak berepedése a szájzugnál, éjszakai nyálcsorgás.

Az infantilis nyelés általában jellegzetes beszédhibával társul (a t, d, l, n, sz, z , c, s, zs, cs, hangok ejtésekor kicsúszik a nyelv hegye a fogak közé).

Ez a nyelési forma csecsemő- és kisgyermekkorban fiziológiásnak tekinthető, de előfordulása az életkor növekedésével csökken, és idővel megszűnik. Általában a vegyes fogazat kialakulásától tekintjük a nyelvlökéses nyelést károsnak. Előfordulási gyakorisága kb. 35-38 %-ra tehető.

Okai

 • Hátterében leggyakrabban az ujjszopás, illetve a szoptatás elmaradása állhat. Az anyamellből való táplálásnak fontos szerepe van, hiszen ez nagy izomtréninget igényel a csecsemőktől. Sok esetben találkozunk azzal, hogy szoptatás helyett nagylyukú cumisüvegből etetik a kisbabát, miáltal nem megfelelően fejlődnek a gyermek ajak- és nyelvizmai.
 • Az ujjszopás miatt is kialakulhat, mivel az egy rendellenes nyugalmi helyzetet rögzít, nem tud a fogsor záródni, a nyelv kicsúszik, laposan fekszik a szájtérben. Négy éves kor után, ha már a gyermek nem szopja az ujját, helyreállhat.
 • Az öröklésnek is lehet meghatározó szerepe a nyelvlökéses nyelés kialakulásában, mely hajlam formájában jelentkezhet, a fogazat eltéréseiben, harapási, állcsont, beszédkészség, koordinációs készség jellegzetességeiben.
 • Oka lehet továbbá még a túl nagy orrgarat vagy torokmandula, mely esetében másodlagos tényezők hatására válik renyhévé a szájkörüli izmok és nyelv izomtónusa.

Terápiás módok, kezelés

A nyelvlökéses nyelés terápiáját időben kell elkezdeni, mert minél későbbre tolódik a kezelés, annál inkább rögződnek a fog- és beszéd-rendellenességek.

A terápia folyamán alapelv a nyelv izomzatának erősítése, az izomtónust helyreállító gyakorlatok.

A terápia lépései nagyvonalakban

 • Izomerősítés az ajkakra, a nyelv hegyére, középső –és hátsó részére kiterjedően
 • Feszes ajakizmok nyújtása
 • A helyes nyeléshez szükséges mozgás kialakítása, nyelvhegy megfelelő helyre tétele, szívás megtanítása
 • Nyelv oldalsó részének erősítése, a teljes helyes nyelés koordinációja
 • Az eddig tanultak tudatosítása
 • Automatizálás
 • Éjszakai nyelés átállítása

A terápia kb. 15 alkalmas (egyéni eltérés lehet +/- 2 alkalom). Heti egyszeri alkalom ajánlott. A terápia során rendkívül fontos az otthoni gyakorlás az ajak-nyelvizmok ügyesítése, erősítése, a helyes nyelés automatikussá válása miatt. Naponta kb.15 perc gyakorlás ajánlott, egy alkalommal hosszú ideig nem érdemes gyakorolni, sokkal hatékonyabb 2x10perc, mint 1x20 perc!

A vizsgálat ára: 6000 Ft.
A terápia ára: 4500 Ft./alkalom

Ha a terápián valamilyen okból nem tudnak megjelenni, kérjük az azt megelőző este 8 óráig a fogászat recepcióján jelezzék! Köszönjük!

Rovat: